Kantarionovo ulje + sunce = X

Maslinovo ulje + sunce = ?

Kantarion je jedna od najpoznatijih biljaka tradicionalne medicine čija upotreba datira još od vremena Hipokrata.

Na tržištu dominiraju mnogobrojni preparati na bazi kantariona u dve osnovne forme koje podrazumevaju vodeno-alkoholni ekstrakt i uljani macerat. Za vodeno-alkoholni ekstrakt, klinički je potvrđena efikasnost u terapiji blažih do umerenih oblika depresije, što ga u mnogim zemljama stavlja u ravnopravan položaj sa konvencionalnim lekovima. Sa druge strane, uljani macerat je od davnina poznat kao vrlo efikasno sredstvo za tretiranje opekotina, promena na koži i ožiljaka.

Ono što ovaj narodni lek čini široko primenjivanim je velika dostupnost biljne sirovine, te lakoća pripreme. Naime, neophodno je ubrati vršne delove kantariona za vreme cvetanje (oko 15cm od vrha biljke), usitniti ih, i sveže u staklenoj posudi preliti uljem u odnosu 1:4 (npr. 1kg kantariona i 4kg ulja), te ostaviti da stoji šest nedelja na suncu. Ulje u posudi će vremenom poprimiti crvenu boju, te nakon isteka datog vremenskog roka. Sve što je neophodno uraditi je procediti mešavinu preko gaze ili odgovarajuće tkanine, te dobijeno ulje čuvati u zatvorenoj bočici na tamnom mestu. Često se u receptima za pripremu kantarionovog ulja pominje korišćenje maslinovog ili devičanskog maslinovog ulja za prelivanje biljnog materijala. Međutim, s obzirom na to da je zbog prisustva veće količine nezasićenih masnih kiselina maslinovo ulje podložnije procesima oksidativne degradacije, preporuka je da se primenjuje suncokretovo ulje.


Uprkos dokazanom blagotvornom delovanju kantarionovog ulja, ponekad se javljaju i određene neželjene reakcije usled primene ovog preparata, i to prvenstveno kao posledica izlaganja sunčevom zračenju. Naime, zaštitni faktor od sunčevog zračenja (eng. Sun protection factor - SPF) kantarionovog ulja je izuzetno nizak te ne postoji nijedan razlog za primenu tokom izlaganja suncu. Dodatno, hipercin, kao jedan od glavnih aktivnih principa ovog preparata, se usled aktivacije UV zracima pretvara u fototoksično jedinjenje i može dovesti do neželjenih promena na koži. Stoga, u potpunosti je neopravdana primena kantarionovog ulja tokom izlaganja suncu, dok sa druge strane ono predstavlja odlican medikament u tretmanu opekotina koje mogu nastati kao posledica štetnog UV zračenja.

Maslinovo ulje, nezavisno od stepena njegovog kvaliteta (rafinisano, devičansko), spada u najčešće sretane rekvizite po brojnim plažama. Ono zbog čega ga korisnici primenjuju je dobijanje bronzanog tena nakon izlaganja suncu.

Nedvosmisleno je dokazano da SPF maslinovog ulja iznosi 7-8, tj. da definitivno predstavlja određenu zaštitu od štetnog UV zračenja. Takođe, maslinovo ulje poboljšava hidrataciju kože i, prema do sada ograničenom broju istraživanja, smanjuje oksidativno oštećenje DNK u ćelijama kože nakon izlaganja suncu.


Međutim, kontraverzu u primeni maslinovog ulja tokom izlaganja UV zracima unosi priroda njegovog hemijskog sastava. Naime, visok udeo nezasićenih masnih kiselina čini da je ono podložno oksidativnoj degradaciji (koja se naročito intenzivira nakon izlaganja svetlosti), što vodi nastanku štetnih slobodnih radikala, poznatih izazivača mnogih oboljenja. Sa druge strane, primena maslinovog ulja nakog sunčanja se pokazala opravdanom sa strane zdravstvenog aspekta.

Magistar farmacije, Dr Nebojša Kladar