Semptembar je kraj leta i rasputa, a početak jeseni i nove školske godine ili vrtića. Mališani koji su leto proveli u igri, sve više će boraviti u zatvorenom kolektivnom prostoru. Bliski kontakti i temperaturne promene koje donosi jesen pogoduju virusnim respiratornim infekcijama.

Preračunato u procente 75% dečijih respiratornih non-kovid infekcija su virusnog porekla.

One mogu biti upale sluznica nosa (rhinitis) ili uva (otitis), praćene sa upalom ždrela (faringitis) ili grkljana(laringitis).

Od nabrojanih infekcija virusni rinitis, odnosno prehlada je najčešče oboljenje od koga oboljeva čovečanstvo, a kao što je već poznato prenosi se kapljično (kašljanjem, kijanjem) ili direktnim kontaktom.

Kako jesn odmiče, roditelji se zabrinu, jer primećuju da im je dete često bolesno od kad je krenulo u vrtić, obdanište ili školu. U prvih pet godina života, deca u proseku godišnje prebole šest do devet virusnih infekcija. Ova pojava je normalna faza u razvoju imunog sistema čime deca razvijaju svoju otpornost. Deca koja su gojazna i sklona alergijama češće su bolesna.

Kod virusnih infekcija, najbolji lek je prevencija. Pored maski, pojačane lične higijene, pranja ruku, provetravanja prostorija i svega što smo već svi naučili ovih godina pandemije, neophodno je pojačati i imunitet deteta.

Nema čarobne formule koja može zameniti dovoljno sati sna, boravak u prirodi, pravilnu i zdravu ishranu.


ISHRANA I SUPLEMENTACIJA

Ishrana treba da je izbalansirana i zdrava, što podrazumeva raznovrsne namirnice, tri glavna i dva međuobroka. Treba izbaciti “prazne kalorije”, kao što je pržena ili brza hrana, razne grickalice, industrijske slatkiše, veštačke sokove i gazirane napitke. Ovakva hrana će zasiti dete, ali neće dati neophodne materije, a slabiće odbrambene mehanizme.

Suplementi (dijetetski proizvodi) nisu zamena za pravilnu ishranu i zdrav stil života, ali su ispomoć u poboljšanju imuniteta deteta i potpomažu dobar rast i razvoj. Preporučuju se oni koji su namenjeni određenom dečijem uzrastu i potrebama.

Slatkiše i grickalice treba zameniti svežim voćem i povrćem koje sadrži provitamine i antioksidanse i orašastim plodovima i semnekama ( koji sadrže omega tri masne kiseline i minerale).

Narandžasto voće i povrće je bogato karotenoidima (šargarepa, tikva, batata, kajsija, breskva), crveno sadrži likopen, a tamnije (borovnice, kupine, maline, aronija, crno grožđe, cvekla) antocijane. Pod ovim nazivima biljnjih pigmenata kriju se velike grupe fiziološki aktivnih jedinjenja koja su provitamini i antioksidansi neophodni za mnoge procese u telu i spadaju u mikornutrijente.

ŠTA SU MIKRONUTRIJENTI I ZBOG ČEGA SU VAŽNI? 

Gradivne materije (proteini) su potrebne za rast i nalaze se u mesu, jajima, ribi, koje treba da su zastupljeni u glavnim obrocima, zajedno sa povrćem i žitaricama (izvor vitamina B grupe). Posebno mesto u ishrani dece zauzima mleko i mlečni proizvodi (izvor kalcijuma). Jogurt koji je bogat probioticima može se kombinovati uz doručak ili večeru, dok sa voćem i medom može činiti užinu.

Pored ove osnovne grupe takozvanih makronutrijenata (ugljenih hidrata, belančevina i masti) hranom unosimo i mikronutrijente.

Mikronutrijenti su vitamini, minerali i antioksidansi koje unosimo u malim količinama, ali su neophodni za funkcionisanje organizma. Nedostatak ili neravnoteža bilo kojih od njih može da izazove teške poremećaje. Ortomolekularnu teoriju je postavio, dobitnik Nobelove nagrade, Pauling koji je smatrao da samo pravi molekuli u pravim količinama i odnosu doprinose zdravlju i da takvih nutrijenata-molekula ima 45 vrsta.

OrthomolImmun junior sadrži 25 bitnih mikronutrijenata. To je kombinacija vitamina, antioksidanasa, fitonutrijenata i minerala u određenom izbalansiranom odnosu.

OrthomolImmun juniorčini dobru podršku razviću imunog sistema kod dece.

Orthomol je posebno pogodan za decu sa ponovljenim, čestim, respiratornim infekcijama,kako u akutnim fazama bolesti, tako i za prevenciju virusnih infekcija kod dece u kolektivu.

Orthomol junior je namenjen deci starijoj od četiri godine.

Orthomol preparati se koriste više od tri decenije, kao medicinska hrana za posebne namene oni čine posebnu i jedinstvenu kombinaciju mikronutrijenata na našem tržištu.

Sadržaj na našem sajtu je namanjen za opštu informisanost i nije zamena za savet i pregled lekara.

Mr farm. spec Ljubica Radoš