Starenje kože lica je jedna od najčešćih briga žena. Mnoge uočljive promene kao što su bore, opuštenost, neujednačen ten kože, dosadna i suva koža mogu značajno uticati na samopoštovanje svake žene. 
Nasuprot opšte poznatoj hijaluronskoj kiselini kao anti-age sastojku kozmetičkih proizvoda i vitamin C može pomoći u usporavanju preranog starenja kože, ali i sprečavanju oštećenja od sunca i poboljšanju izgleda bora, tamnih fleka, akni i strija. 
Nasuprot visokim dozama oralnih suplemenata, samo mali deo vitamina C će biti biološki dostupan i aktivan u koži. Pošto je nestabilan i teško se unosi u dermis u optimalnoj dozi, istraživanja se usmeravaju na pronalaženje stabilnih jedinjenja vitamina C i novijih metoda isporuke vitamina C u dermis.VITAMIN C kao antioksidans?


Vitamin C je moćan antioksidans (bori se protiv štetnih slobodnih radikala koji dolaze u kontakt sa kožom iz spoljašnjih izvora kao što su faktori životne sredine - sunčevo zračenje, zagađenje i pušenje). Vitamin C može poboljšati ukupni izgled kože tako što neutrališe oksidativni stres. 

VITAMIN C stiti od sunca?


Kliničke studije su pokazale da kombinovanje vitamina C sa drugim sastojcima npr. ferulnom kiselinom (snažnim antioksidansom biljnog porekla) i vitaminom E (0,5% ferulne kiseline sa 15% vitamina C i 1% vitamina E) može povećati efikasnost vitamina C osam puta što je iskorišćeno za umanjenje crvenila i zaštiti kože od dugotrajnih oštećenja izazvanih štetnim sunčevim zracima.

VITAMIN C umanjuje bore?


Jedna klinička studija je pokazala da je svakodnevna upotreba formulacije vitamina C tokom najmanje tri meseca poboljšala izgled finih i grubih bora lica i vrata, kao i poboljšala ukupnu teksturu i izgled kože. Kliničke studije su takođe pokazale da lokalna upotreba vitamina C povećava proizvodnju kolagena u ljudskoj koži, koji daje elastičnost i čvrstinu koži.

VITAMIN C pomaže kod tamnih fleka?


Vitamin C može smanjiti pojavu tamnih fleka blokiranjem proizvodnje pigmenta u našoj koži. U kliničkim ispitivanjima, većina učesnika koji su primenjivali topikalni vitamin C imala je poboljšanje tamnih fleka sa vrlo malo iritacije ili neželjenih efekata. Međutim, potrebno je više studija da bi se potvrdili efekti vitamina C za posvetljivanje. Pošto je vitamin C nestabilno jedinjenje, često se kombinuje sa drugim sredstvima za depigmentaciju kao što su soja i sladić za bolji efekat depigmentacije.

VITAMIN C pomaže kod akni? 


Topikalni vitamin C može pomoći kod akni kroz svoja antiinflamatorna svojstva koja pomažu u kontroli proizvodnje sebuma (ulja) unutar kože. U kliničkim ispitivanjima, primena vitamina C dva puta dnevno smanjila je lezije akni u poređenju sa placebom. Iako nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti pri upotrebi vitamina C u bilo kojoj od ovih studija, važno je napomenuti da postoji samo nekoliko kliničkih ispitivanja koja su proučavala efekte vitamina C, i potrebno je više studija da bi se potvrdili predstavljeni rezultati.

VITAMIN C pomaže kod  problema sa strijama? 


Još jedna veoma korisna primena vitamina C mogu biti strije, gde je studija pokazala da svakodnevna primena vitamina C u kombinaciji sa 20% glikolne kiseline tokom 3 meseca može značajno umanjiti strije.Kako se koristi VITAMIN C?


Vitamin C se može naći u serumima ili drugim proizvodima za negu kože, kao što su razne kreme i transdermalni flasteri, jačine od 10% do 20% i pH manjim od 3,5, pošto je ova kombinacija proučavana u kliničkim ispitivanjima. Nakon pranja kože nežnim sredstvom za čišćenje, naneti nekoliko kapi seruma vitamina C na lice i vrat i potom naneti hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Možete primenjivati svaki drugi dan u slučaju peckanja kože, a ako se toleriše, možete ga primenjivati svakodnevno. Kontinuirana upotreba može trajati do tri meseca da biste videli primetno poboljšanje. Ako osetite značajnu nelagodnost ili iritaciju, prestanite da koristite vitamin C i konsultujte se sa svojim lekarom.

Neki od proizvoda sa VITAMINOM C:

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 serum, obnavljajući serum protiv bora za sjaj i blistavost kože s čistim vitaminom C i salicilnom kiselinom, 30 ml
Eucerin Hyaluron-Filler serum sa vitaminom C, Anti-age serum sa Likokalkonom A, i hijalurnskom kiselinom kratkog lanca 

Mag. farm. Jelena Radić