Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, sa već prepoznatljivim simbolom - ružičastom mašnicom, sa ciljem da se podigne svest ranog otkrivanja ove bolesti.

Rak dojke je najčešći tip maligniteta u Svetu, a u Evropi se godišnje registruje preko pola miliona novoobolelih žena. Prema podacima Batuta u Srbiji od raka dojke svake godine oboli preko 4600 žena i predstavlja jedan  je оd vоdеćih uzrоkа prеvrеmеnе smrti kоd žеnа  stаrоsti оd 45. dо 64. gоdinе. Kad se rak dojke otkrije na vreme, 9 od 10 žena bude izlečeno.

Iako se do danas ne znaju svi uzroci njegovog nastanka, zna se da postoji određeni faktori rizika. Njihovo poznavanje je bitno zbog blagovremenog otkrivanja i lečenja koji daju velike šanse za izlečenje.  Pored ženskog pola, ostali faktori rizika su:

  • Porodična istorija raka jajnika ili raka dojke u porodici ( majka, tetka, sestra ili ćerka).
  • Godine starosti: rizik se povećava sa godinama života.
  • Prva menstruacija pre 12. godine i menopauza posle 55. godine života.
  • Prvi porođaj posle 30. godine života ili nerađanje dece.
  • Ranije oboljevanje od raka dojke, abnormalni rezultati biopsije dojke, dobroćudne promene ili povrede dojke.

Iako na neke faktore ne možemo uticati, na određeni stil života možemo, jer  gojaznost,  konzumacija alkohola, nedovoljna fizička aktivnost i dugotrajni stres takođe spadaju u faktore rizika.

U borbi protiv raka dojke, najbitnije je na vreme otkriti promene, te su bitni redovni samopregledi, gde treba obratiti pažnju na promenu izgleda, oblika, boje, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Prvi ultrazvučni pregled treba obaviti već od 25. godine, a prvu mamografija od 40. godine života.

Rak dojke je izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme!