Svetska nedelja dojenja održava se svake godine prve nedelje avgusta, uz podršku SZO (Svetske zdravstvene organizacije), UNICEF-a i mnogih ministarstava zdravlja i drugih organizacija. Ova globalna kampanja ima za cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.Većina zdravstvenih organizacija preporučuje isključivo dojenje bebe najmanje šest meseci. Prema SZO manje od polovine odojčadi mlađih od 6 meseci se isključivo doji. 

Neke od prednosti dojenja i za bebe i za majke: 

  • Majčino mleko obezbeđuje bebi idealnu ishranu i podržava rast i razvoj. Majčino mleko sadrži sve što je Vašoj bebi potrebno da raste i razvija se. Obezbeđuje jedinstvenu i specifičnu formulu vitamina, minerala i antioksidanata.
  • Dojenje takođe može pomoći u zaštiti bebe i majke od određenih bolesti. Studije pokazuju da dojene bebe imaju nižu stopu hospitalizacije i imaju tendenciju da su boljeg zdravlja. To dovodi do manjeg broja poseta njihovom pedijatru zbog bolesti. Dojenje pomaže telu dojilje da se brže vrati u stanje pre trudnoće i smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika ili raka dojke, razvoj dijabetesa tipa 2 i dr.
  • Povećanje fizičkog i emocionalnog povezivanja je neprocenjivo. Dojenje je poseban i jedinstven način da se majka oseća povezanom sa svojom bebom. Ovo pomaže da izgradi blisku vezu punu ljubavi između nje i bebe. Neki istraživači su otkrili da dojenje može pomoći u smanjenju društvenih problema i problema u ponašanju i kod dece i kod odraslih.
  • Uspostavljanje poverenja. Roditelji koji doje uče da čitaju signale svog deteta, a bebe uče da veruju negovateljima. Ovo pomaže u oblikovanju ranog ponašanja bebe.
  • Pogodnost. Mogućnost dojenja skoro svuda bez brige o pripremi flašica ili mešanja mlečne formule. Ovom prilikom smo pripremili za Vas popuste na odabrane prozvode:

https://www.apotekajankovic.rs/akcijske-cene/medjunarodna-nedelja-dojenja