FLEKE I PEGE OD SUNCA, ŠTA KORISTITI?

Fleke na licu i ostalim delovima tela jesu hiperpigmentacija koja predstavlja poremećaj u boji kože, kose, sluzokože i noktiju, a nastaju usled povećanog lučenja pigmenta melanina, pa su vidljiva kao tamnija područja i predstavljaju estetski problem. Najčešće se javljaju na koži i to na delovima tela koji su izloženi dejstvu sunca, fleke na licu, fleke iznad usana, fleke ispod očiju. Poreklo ovog poremećaja može biti uslovljeno unutrašnjim faktorima genetikom, nekim oboljenjima, povredama, ali i kod tretmana laserom i primene nekih lekova. Najčešće su one koje su uzrokovane štetnim uticajem sunčevih zraka i solarijumom, fleke na licu od sunca, fleke na rukama od sunca… Što smo stariji, ova oštećenja i hiperpigmentacije su vidljivije.

Lokalne hiperpigmentacije (lentigo) mogu biti:

  • Melasme su fleke koje se javljaju isključivo na licu. Najčešće su fleke u trudnoći i kod žena koje koriste kontraceptive. Vidljive su tokom izlaganja suncu, ali najčešće se povlače nakon zaštite od sunca
  • Efelide su sitne, dobro ogranične hiperpigmentacije, koje se javljaju na delovima kože izložene suncu, već od pete godine života kod osoba sa geneskom predispozicijom. Tokom leta potamne, a zimi se povlače. Ove fleke se uglavnom pojavljuju kod riđokosih i plavookih osoba.
  • Lentigo solaris su najčešće promene i javljaju se na delovima tela koji su izloženi delovanju sunca: fleke na šakama, fleke na podlakticama i fleke na licu (fleke iznad usana, fleke ispod očiju). Karakterišu ih jasno ograničene, nepravilne, tamnomrke pigmentacije, koje uglavnom ne prelaze širinu od 1 cm. Jednom nastale, spontano ne nestaju, a daljem izlagaju suncu postaju još vidljivije.

Kreme za fleke i pege 

Ove promene se mogu lečiti različitim tretmanima (laser, dermoabrazije, hemijski piling), ali i dermatološkim proizvodima.

U proizvodima za lečenje fleka najčešćešće se nalaze kombinacije aktivnih principa (arbutin, kodžik kiselina, vitamin C, niacin, glikolna kiselina, mleko soje, ekstrakt glicirize, glutation...) koji različitim mehanizmima izbeljuju kožu, deluju na smanjeno stvaranje melanina ili njegovu razgradnju, a neki ubrzavaju ponovnu regeneraciju kože. Velika grupa ovih aktivnih principa pripada provitaminu vitamina A (retinoidi) koji se pored ostalih dejstava koriste i za lečenje različitih hiperpigmentacija.

Koje kreme koristiti:

Vichy liftactiv specialist glyco-c noćne piling ampule za korekciju staračkih pega i tamnih hiperpigmentacijskih fleka 10 ampula

Vichy liftactiv specialist B3 dark spots serum protiv tamnih hiperpigmentacijskih fleka i bora 30 ml

Neoretin serum 30ml,

Noreva iklen+ melano expert krema 15ml

Uriage depiderm krema protiv fleka 15ml

Bioderma pigmentbio obnavljajuća noćna krema 50ml

Dr colić therapy pure krema protiv fleka 40 ml


Proizvodi za hiperpigmentaciju, kreme i serumi za fleke, spadaju u one koji se koriste protiv starenja kože pa vrlo često sadrže i hijaluron:

Eucerin anti-pigment dvofazni serum 30ml

Eucerin anti-pigment noćna krema 50 ml


Osobama koje su sklone hiperpigmentaciji, preporučuje se dnevna nega lica i dekoltea tokom cele godine, a posebno leti, proizvodima koji pored aktivnih principa za izbeljivanje i negu, imaju zaštitne faktore SPF 30 do 50.

Ovi proizvodi svojim sinergizmom aktivnih principa daju vrlo dobre rezultate:

Bioderma pigmentbio dnevna krema SPF50 40ml

Uriage bariesun protiv fleka SPF 50 40 ml

Eucerin anti-pigment dnevna krema SPF30 50 ml 

Za dnevnu negu i kao korektivni krem pogodne su tonirane kreme. Formulisane su da odgovaraju osetljivoj koži sklonoj alergijama:

Bioderma photoderm tonirana krema protiv hiperpigmentacije SPF50 40 ml

Vichy Sun capital soleil obojena zaštitna krema 3 u 1 SPF50+ protiv tamnih fleka, 50ml

Eucerin anti-pigment korektor 5ml

Mr farm. spec. Ljubica Radoš