Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je hronična inflamatorna bolest kože koju karakteriše suva, crvena, iziritirana koža praćena svrabom, koja pogađa 15–20% dece širom sveta i može se javiti i kod odraslih osoba sa incidencom od 1–3%.
Atopijski dermatitis se češće javlja u razvijenim zemljama gde pogađa petinu stanovništva.
Iako se atopijski dermatitis može pojaviti u bilo kom trenutku tokom života pojedinca, smatra se da približno 45% svih slučajeva počinje u prvih 6 meseci života, 60% tokom prve godine i 85% pre 5 godine života.

Atopijski dermatitis kod dece


Kod odojčadi su uglavnom zahvaćeni skalp, lice, vrat, telo i spoljne površine ekstremiteta, dok je područje pelena obično pošteđeno. Deca obično imaju zahvaćenost u predelu lakta i zadnjeg dela kolena, vrata, zglobova i članaka. U adolescentnoj i odrasloj dobi najosetljiviju su predeli šaka i stopala.

Bez obzira na godine, svrab povezan sa atopijskim dermatitisom se generalno nastavlja tokom dana i pogoršava se tokom noći, što dovodi do gubitka i smanjenja kvaliteta života.

Pored fizičkih simptoma ovog stanja, atopijski dermatitis dovodi do emocionalnog opterećenja - ljudi sa atopijskim dermatitisom imaju značajno smanjen kvalitet života i samopoštovanje, kao i poremećaj sna, depresiju i anksioznost.

Kako nastaje atopijski dermatitis?

Abnormalnosti kožne barijere su povezane sa mutacijama unutar ili poremećenom ekspresijom gena filagrina, koji kodira strukturni protein neophodan za formiranje kožne barijere. Mutacija FLG gena pronađena je kod 20–40% pacijenata sa atopijskim dermatitisom.

Takođe se pokazalo da koža osoba sa atopijskim dermatitisom ima nedostatak ceramida (molekula lipida koji su sastavni deo stratum corneuma), kao i antimikrobnih peptida kao što su katelicidini, koji predstavljaju prvu liniju odbrane od mnogih infektivnih agenasa.

Ove abnormalnosti kožne barijere dovode do transepidermalnog gubitka vode (prolaza vode iz unutrašnjosti tela kroz epidermalni sloj kože u okolnu atmosferu) i povećanog prodiranja alergena i mikroba u kožu.

Kako se leči atopijski dermatitis?


Lokalni kortikosteroidi predstavljaju prvu liniju kada je reč o farmakološkom lečenjuatopijskog dermatitisa. Generalno, lokalne kortikosteroide treba primeniti u tankom sloju i ne više od dva puta dnevno. Veoma su retki bilo kakvi neželjeni efekti kada se lokalni kortikosteroidi primenjuju onako kako je propisao lekar.

Pored primene lokalnih kortikosteroida, adekvatna hidratacija kože je takođe važan aspekt lečenja bolesti. Preporučuju se hidratantna sredstva za čišćenje i pranje kože, dok sapune sa jakim mirisom treba izbegavati jer mogu iritirati kožu. Voda za kupanje treba da bude topla (ne vruća), a vreme kupanja treba da bude ograničeno na 5-10 minuta. Nakon kupanja, kožu pacijenta treba osušiti peškirom (tako da ostane malo vlažna) i obilno naneti hidratantne kreme ili masti kako bi se sprečio gubitak vlage i isušivanje kože.

Iako je na tržištu dostupan veliki izbor hidratantnih krema/masti, nisu sve korisne.

Pažljivo formulisane hidratantne kreme/masti treba da budu hipoalergene, pH-izbalansirane i da sadrže humektante, emolijense i aktivne sastojke koji pomažu smanjenje upale.

Avene XeraCalm A.D sindet 100g

Vrlo bogati sindet koji nežno čisti vrlo suvu kožu sklonu atopijskom dermatitisu ili svrabu koji je posledica suvoće kože. Avene XeraCalm A.D sindet smeju da koriste odojčad, deca, odrasli. Vrlo nežna osnova za pranje bez sapuna. Fiziološki pH. Nekomedogeno. Razvijen kako bi se rizik od alergijskih reakcija sveo na minimum. Vrlo dobra podnošljivost.

A-Derma Exomega Control krema 400ml

A-Derma Exomega Control emolijentna krema za negu atopiji sklone, suve kože koja svrbi. Za lice i telo. Može se koristiti od rođenja. Sadrži ekstrakt izdanaka Rhealba zobi (mladi izdanci) koji su dobijeni organskim uzgojem. Prirodna sterilna formula, bez konzervansa i mirisa. Pruža 24-časovnu hidrataciju. A-Derma Exomega Control krema trenutno umiruje i kontroliše osećaj nadražaja uzrokovan suvoćom kože.

Mag. farm. Jelena Radić