Korisna svojstva ulja iz semena jojobe poznata su od davnina. Izdvaja se od ostalih po svojoj prelepoj zlatnožutoj boji, izuzetnoj stabilnosti i dr. karakteristikama, sadržaju vitamina, minerala i masnih materija koje blagotvorno deluju na kožu, te može imati široku primenu. Po hemijskoj strukturi je zapravo vosak u tečnom stanju, i ima sastav koji je jako sličan sebumu ljudske kože,

Štiti kožu tako što sprečava gubitak vlage sa njene površine, bez značajnog komedogenog efekta, čini je mekom i glatkom, i održava je u dobrom stanju. Preporučuje se čak i za negu mešovitog i masnog tipa kože i vlasišta, jer vremenom može da smanji lučenje sebuma i dovede ga u prirodnu ravnotežu. Ima i antibakterijska, antigljivična i antioksidantna svojstva. Može da se primenjuje kod svih tipova kože, osim one sa manifestnim aknama i nekim oboljenjima kože, a korisno je i kod blažih iritacija i upalnih stanja suve kože, pa i onih koja se javljaju kod ekcema, dermatitisa, psorijaze.

Lako se upija i može se primeniti direktno na kožu tela i lica, ili u razblaženom obliku (3-10%). Posebno je dobro za kosu i vlasište, kožu usana, kožu zanoktica i nokte, za masažu, samostalno ili u mešavini sa dr. uljima, itd.

Hladno ceđeno ulje jojobe uvek možete upotrebiti kod kuće, na neki od sledećih načina:

Ulje za negu noktiju i zanoktica

Pomešajte u istom odnosu ulje jojobe i ricinusovo ulje, dodajte nekoliko kapi etarskog ulja lavande (oko 1%). Nanosite svako veče, po mogućnosti i češće, na kožu zanoktica i nokte. Za bolji efekat koristite i higijenske ili pamučne rukavice.

Ulje za negu kose i vlasišta

Pomešajte u istom odnosu kokosovo ulje i ricinusovo ulje. Dodajte najmanje 10% ulja jojobe, ili više po želji. Za bolji efekat dodajte i malo etarskog ulja čajevca (do 5%) i lavande (do 1%), ili po nekoliko kapi po želji, ako navedeni udeo ne prija Vašoj koži. Nanosite duži vremenski period u kontinuitetu, najbolje pre pranja kose, stavite zaštitnu kapu, i ostavite neko vreme da deluje. Pomaže jačanju vlasi i štiti je od oštećenja, a posebno je interesantno kao kombinacija prirodnih sastojaka koja redovnom upotrebom dovodi do poboljšanja stanja vlasišta kose, štiti od mikroba i pomaže u tretmanu i prevenciji peruti, seboreje, i podstiče rast zdrave kose.

Ulja za negu kože

Kao što je navedeno, ulje jojobe možete koristiti samostalno za negu svih tipova kože, nakon pranja i čišćenja, uveče, a ako koži prija možete koristiti i kao jutarnju negu.


  • Za negu masne i kože sklone aknama koristan je dodatak etarskog ulja čajevca (do 5%) i lavande (do 1%), ili po nekoliko kapi po želji, ako navedeni udeo ne prija Vašoj koži. Nemojte dovoditi u kontakt sa sluznicom i očima. Ukoliko biste da ga koristite u kombinaciji sa drugim uljima, za negu masne kože pomešajte ulje jojobe sa uljem lešnika, kao brzoupijajućim i pogodnih karakteristika.
  • Za negu suve i iritirane kože ulje jojobe možete koristiti samostalno, ili u kombinaciji sa mnogim drugim hladno ceđenim biljnim uljima, kao što je nevenovo, kantarionovo, bademovo, laneno, ricinusovo, ulje žutog noćurka, ulje šargarepe, avokada, arganovo, susamovo ulje, i dr.