Spremate se da krenete na neku dalju destinaciju?

Bilo da putujete avionom ili se vozite autobusom, sledece savete bi trebalo da poslušate.

Kako biste lakše podneli 'jet leg' na putovanjima koja traju kraće od dva dana, preporučljivo je voditi se vremenom iz svog grada, a za duže putovanje poželjno je što pre prilagoditi se lokalnom vremenu-vremenu mesta na koje putujete. Ogranizam se lakše prilagodi promeni vremenske zone kada se putuje na zapad.

Pri letu avionom, da biste prevazišli manje probleme koji se odnose na promenu nadmorske visine, preporučljivo je duboko zevanje, uzimanje dosta vode i žvakanje žvake ili neke karamele. Svim putnicima sa zdravstvenim problemima ili trudnicama, preporučuje se konsultacija lekara pre leta.

Da bi se sprečio rizik od duboke venske tromboze preporučuje se konzumiranje vode tokom leta. Ne preporučuje se korišćenje alkohola, potrebno je nositi udobne cipele, ne treba prekrštati noge tokom sedenja, korisno je ustajati i ići u kratke šetnje.

Za one koji se bave ronjenjem, savet je da se sačeka 24 sata od poslednjeg ronjenja pre nego što se krene na putovanje avionom, kako bi se smanjio rizik od dekompresivne bolesti.

Koristiti napredne tehnologije kako bi se smanjila buka u kabini, poboljšao kvalitet vazduha i održao pritisak u kabini na optimalnom nivou.

Tokom dužeg sedenja, bilo da ste u avionu ili u autobusu, potrebno je voditi računa o tome da se povremeno rade sledeće vežbe koje su veoma jednostavne, a istovremeno veoma efikasne. Omogćiće Vam da što udobnije putujete i da što odmorniji stignete na željenu destinaciju.