Sindrom policističnih jajnika PCOS (Polycistic ovary syndrome) je najčešći endokrinološko-ginekološki poremećaj kod žena u reproduktivnoj dobi, čije se različite kliničke manifestacije mogu, ali i ne moraju javljati zajedno ili istovremeno.


Osim cističnih promena na jajnicima, krakteriše se i:

 • poremećajem menstrualnih ciklusa
 • izostankom ovulacija
 • povećanim lučenjem muških polnih hormona(androgena)
 • povećanom maljavošću
 • a vrlo često i sa neplodnošču

Sada se zna da je usko vezan i sa metaboličkim poremećajima zbog uduržene insulinske rezistetnicije koja može dovesti do dijabetesa u trudnoći, gojaznosti, a kasnije i pojave šećerne bolesti tipa2, povišenih masnoća i holesterola u krvi. Sve navedene karakteristike se u svakom pojedinačnom slučaju ispoljavaju na različit način što je i razlog zbog čega se ovaj poremećaj definiše kao sindrom, a ne bolest. 


Sindrom policističnih jajnika je prvi put opisan kod sedam žena 1935.godine (Stein i Leventhal), a smatra se da danas od njega pati 6 % do 25% žena u različitim populacijama, a možda i više jer se vrlo često i ne otkriva na vreme.


Policistični jajnici -uzrok
Tačan uzrok nastanka policističnih jajnkika nije do kraja poznat, ali se povezuje se genetskom predispozicijom, gojasnošću, povišenim koncentracijama insulina u krvi i načinom života. 


Insulinska rezistecija (IR) je metaboličko stanje usled kojeg raste nivo insulina u krvi, ali ćelije postaju otporne na njegovo dejstvo. Tako insulin ne obavlja regulaciju nivoa glukoze u krvi, niti metabolizam lipida, te ako se ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do predijabetesa, dijabetesa tip 2 ili gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti u trudnoći). 


Policistični jajnici- lečenje


Zbog svega ovog, lečenje sindroma policističnih jajnika je kompleksno te pored ginekologa uključuje i internistu endokrinologa, a pored primene lekova , vrlo često zahteva i promenu stila ishrane i života. Čak i malo smanjenje telesne težine može dovesti značajno do poboljšanja stanja. Neophodno je smanjiti unos namirnica sa visokim sadržajem šećera, kao što su svi slatkiši, sokovi, razne grickalice , proizvodi od belog brašna, a povećati fizičku aktivnost.


Efekat suplementacije mio-inozitolom je prethodnih godina  procenjen u meta-analizama u randomizovanim kontrolisanim studijama gde je potvrđena efikasnost u tretmanu policističnih jajnika i insulinske rezistencije s ciljem povećanja plodnosti i smanjenja pojave dijabetesa tip 2 u kasnijim godinama života.


Zaključeno je da pored metformina se mio-inozitol sam ili u kombinaciji sa D-chiro-inozitolom, može smatrati korsnim u suplementaciji kod žena koje pate od ovih sindroma , a prvenstveno kod terapije plodnosti.
Mio –inozitol (cikloheksan-1,2,3,4,5,6-heksol) je organsko jedinje koje učestvuje u mnogim funkcijama na nivou ćelije (sintezi hormona, aktivnosti serotonina, Krebsovom ciklusu, sniženju nivoa holesterola, ekspresija gena i mnogim drugim). 

U orgranizmu se sintetiše, ali se i unosi hranom. 

Najveće količine mio-inozitola se nalaze u svežem voću, posebno citrusnom, pasulju, žitaricama i orašastima plodovima, ali njegova koncentracija znatno opada obradom, konzerviranjem pa čak i zamrzavanjem namirnica, uz to se najčešće nalazi u obliku koji se teško resorbuju u organizmu.


Mio-inozitol se u dijeteskim preparatima može naći sam ili u kombinaciji sa D-chiro-inozitolom,  uz dodatak folne kiseline koja je neophodna za pravilan razvoj ploda (preveciju defekta spina bifide) i normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca majke i ploda.


Jedinstvenu kombinaciju čini mioinozitol koji uz folnu kiselinu sadrži i hrom koji dodatno potpomaže regulaciju sinteze insulina i omogućava održavanje normalnog nivoa šećera u krvi, uz vitamin E koji štiti ćelije od oksidativnog stresa.Određene biljke i njihovi proizvodi se od davnina koriste za lečenje poremećaja menstrualnih ciklusa, problema plodnosti i u regulisanju gojaznsoti. 


Takve su biljke: 

 • Konopljika (Vitex agnus castus)
 • Virak (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae) koja može biti u obliku čaja ili kapi
 • kao i u kombinaciji sa drugim biljkama kao što je Maka

Neke od njih su se našle i na listi preporuke Majo klinike, kao pomoć pri lečenja policističnih jajnika i insulinske rezistencije i gojaznosti:

 • Bosiljak koji je odavnina poznat kao “ženska biljka” a takođe deluje na smanjene nivoa andrógena, ali i kod poremećaja lučenja insulina;
 • Zeleni čaj (reguliše insulinsku rezistenciju)
 • Jabukovo sirće (reguliše insulinsku rezistenciju)
 • Kim koji reguliše lučenje insulina i normalizuje stvaranje hormona androgena;
 • Matični mleč


U cilju regulisanja menstrualnog ciklusa i postizanje ovulacije ginekolozi propisuju određene hormonske terapije, prema potrebama i dobi pacijentkinja, a za regulisanje insulinske rezistencije uglavnom je prva linija preporuke metformin (koji se uzima isključivo uz preporuku lekara).


Mr farm. spec. Ljubica Radoš