Komorač je aromatična biljka koja potiče sa Sredozemlja (Grčka, Turska, Italija, južna Francuska), a naveliko se koristi u kulinarske i lekovite svrhe.

Komorač se koristi u svežem stanju u mediteranskoj kuhinji: svež koren je zdrava hrana koja utiče na regulisanje stolice, crevne flore, rad bubrega. Koristi se u čorbama, jelima s mesom, varivima, sosovima. Njegovi listovi se dodaju salatama, sosovima, jelima od ribe.

Plod je posebno bogat eteričnim uljem i upotrebljava se kao začin ili čaj protiv nadimanja i kao blago sredstvo protiv kašlja kod dece i kod dijareje i drugih probavnih smetnji kod odojčadi.

Uzgajali su ga još stari Grci i Rimljani zbog njegovih lekovitih svojstava. Naročito je bio popularan kod rimskih dama, koje su ga grickale radi njegovog diuretičkog svojstva i topljenja masnog tkiva oko struka.

Energetska vrednost 100 g svežeg korena komorača iznosi: 31 kcal / 130 kJ. Od toga 1,2% čine proteini, 0,2 % masti i 7,3% ugljeni hidrati. Sadrži 3,1 g dijetetskih vlakana, kao i još dvanaest važnih elemenata u tragovima i četrnaest aminokiselina.

Od minerala izvrstan je izvor kalijuma dobar je izvor mangana, a od vitamina odličan je izvor vitamina C.

Najbolje od komorača ćete dobiti ukoliko ga poslužite svežeg. Vrlo su zanimljive kombinacije komorača s povrćem i voćem u raznim mešanim i složenim salatama: s avokadom i narandzama, artičokama i parmezanom, mandarinama i narom ili s pršutom i kruškama, pečenom piletinom, radičem, lukom, pinjolima i svježim smokvama.

Umesto zelene salate probajte u omiljeni sendvič staviti sveže nasečen komorač ili ga prelijte jogurtom s dodatkom sveže naseckane mente.

Za toplo predjelo ili mali obrok možete u francuskom stilu pripremiti omlet s komoračem, paradajzom i maslinama ili quiche sa nadevom od praziluka i komorača s dodatkom parmezana i semenki maka. Oba jela poslužite uz zelenu salatu.

U istoj grupi toplih predjela za Italijansku kuhinju to su testenina i rižoto. Beli sos za testeninu možete pripremiti s komoračem, lukom i pancetom u pavlaci, a crveni sos možete pripremiti na bazi pradajza, luka, komorača, crvene paprike i inćuna.

Jedna šoljica biljnog čaja od komorača obogatiće vas vitaminima A, B, C i D, antioksidansima i aminokiselinama, kalcijumom, gvoždjem, kalijumom, fosforom, magnezijumom, manganom, molibdenom, natrijumom, sumporom i cinkom.


Ponekad se nakon loše prospavane noći možete probuditi s natečenim i bolnim očima. Odolite iskušenju da se vratite u krevet i pripremite čaj od komorača. Natopite vatu u njemu i stavite je preko svojih kapaka na 10 minuta. Osim što osvežava, ovaj tretman smanjuje i natečenost očiju

Žvakanje semenki komorača može vas zasladiti nakon obroka, ali i pomoći vam da se rešite lošeg zadaha nakon jela. Pomaže i grgljanje čaja od komorača.